Det perfekta lättlagade tilltugget en helgkväll när man vill lyxa till det lite. När jag gör mina mackor vill jag ha färska champinjoner och en liten smak av vitlök som jag tycker förhöjer smaken.
Ingredienser:
3 hekto färska champinjoner
3 msk smör eller margarin
0,75 tsk salt - smaka!
2 krm svart peppar
1 msk vetemjöl
1 pressad vitlöksklyfta
några droppar sambal oelek
2-3 dl grädde
evetuellt lite mjölk för att späda ut om det blir för tjockt
Gör så här:
Smält lite smör i en kastrull och fräs champinjonerna 5-10 minuter under omrörning tills all vätska är borta.
Lyft kastrullen från värmen och strö över mjöl. Ca 1-2 msk tar jag men det beror ju som sagt på hur många mackor man ska göra och även hur mycket sås/stuvning man vill ha.
Rör om så att mjölet blandar sig väl med champinjonerna.
Tillsätt matlagningsgrädde och mjölk [mängd beroende på hur mycket stuvning ska göra men ca 3 dl sammanlagt skulle jag tro att jag tar].
Rör om. Klicka i lite grann sambal oelek 1-2 tsk om du tycker om sting i maten, lite svartpeppar, salt, en pressad vitlöksklyfta.
Låt koka upp och puttra på svag värme i ca 10 minuter. Rör om då och då.
Bred lite smör på fyra rostbröd [jag skippar smör på mina och det går lika bra det] och fördela stuvningen på bröden. Toppa med ytterligare lite grann riven ost.
Gratinera i ugnen på 225 grader tills osten smällt och mackorna fått lite färg. Ca 5-10 minuter.