Ungsstekta kycklingvingar med hotsauce dip (buffalo wings)
Ska vi börja med receptet då. Jag tittade i frysen och såg förpackningen med kycklingvingar. Kanon tänker jag, det får mig att drömma mig bort till Per Morbergs recept på chilimarinerade kycklingvingar och det börja sakta vattnas i munnen. Skämtåsido så är det riktigt bra recept på hetta och kyckling i en perfekt kombination, kolla in länken till receptet här: http://www.recept.nu/per_morberg/forratter/kyckling_och_fagel/per_morbergs_chilimarinerade_kycklingvingar/
Men just ikväll känns det lite tråkigt att göra just chilimarinerade, så jag bestämmer mig istället för att hitta på en egen marinad med inspiration från både Per Moberg och även tro det eller ej USA och Buffalo där buffalo wings först kom till världen, det jag tycker är det speciella med buffalo wings är att det har en stark karaktär av vinäger som passar perfekt till kyckling. Så jag bestämde mig för att göra min egna touch på buffalo wings och en annan lite starkare variant med en del hetta i sig. Kan inte bli annat än kanon på en fredagskväll!
För övrigt så använder jag mig att min egen odlade jalapeno i ena marinaden, KABAM!
Såhär gör jag min kyckling:
Börja med att tina upp kycklingen under tiden kan man börja med marinaden
Börja med att tina upp kycklingen under tiden kan man börja med marinaden
Till chili/örtmarinaden använder jag mig av:
2 msk olivolja (gå på känn)
1 skvätt citronkoncentrat helst ska man ha 1 msk saft av nypressad citron
1 dl ketchup
0,5-1 msk kinesisk soja
2 pressade vitlöksklyftor
1-2 tsk örtkryddor (jag använde mig av rosmarin, lite italiensk salladskrydda)
1 skvätt citronkoncentrat helst ska man ha 1 msk saft av nypressad citron
1 dl ketchup
0,5-1 msk kinesisk soja
2 pressade vitlöksklyftor
1-2 tsk örtkryddor (jag använde mig av rosmarin, lite italiensk salladskrydda)
1-2 tsk cayennepeppar (gå efter egen smak)
10-20 droppar Indiana hot sauce(smaka av, det ska hetta lite i gommen när man smakar)
10-20 droppar Indiana hot sauce(smaka av, det ska hetta lite i gommen när man smakar)
1 tsk honung (för att få fram strykan mer)
salt och peppar efter smak
Till buffalomarinaden:
2 msk olivolja
1 dl ketchup
1 msk vit vinsvinäger
1 halvstor röd jalapeno urkärnad och hackad i små bitar
salt och peppar efter smak
5-10 droppar indiana hot sauce
0.5 tsk cayennepeppar
några varv med chilikvarnen
3. Sätt ugnen på 225 grader gärna varmluftsugn för att få lite krispigare yta höj senare till 250 för att få ytan ännu krispigare
3.. Lägg hälften kycklingvingarna i varsin påse och häll över marinaden, skaka runt marinaden över alla vingar. Låt marineras i en timme och används marinaden som blir över till att pensla vingarna innan dom går in i ugnen
4. In med kycklingen och låt den grillas i ca 30 min tills den får en gyllenbrunfärg och skinnet blir lite knaprigt
5. Redo att serveras!

Egenodlad jalapeno som på bilden övergår från grön till röd

Den eviga tiggande matkompanjonen som här apporterar en dentastix som sedan inmundigas i högsta behag.

Färdigt! Serveras gärna med en dipsås.