Fjällöring i ugn med romsås

Solen går sakta ner över fjällen och tystnad infinner sig, man andas ut och njuter av varje friska andetag man tar och plötsligt händer det man har väntat på så länge, spöet rycker till och den skygga öringen fastnar på kroken. Nu återstår bara kampen att få in den kämpande fisken till håven och vilken lättnad när den orkeslös simmar in i nätet. Lyckan infinner sig och hjärtat slår ett extra slag, ikväll blir det fisk till middag!
 
 

Ingredienser till fisk:

  • 1 hel fisk som röding, öring, harr eller regnbågslax, ca 500 gram
  • 0,5 dl hackad dill
  • 2 tsk rosepeppar
  • Några klickar smör
  • En nypa citronpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vit- eller svartpeppar

Romsås:

  • 2 dl creme fraiche
  • 1 rödlök
  • 1 burk röd caviar
  • citronpeppar
  • havssalt
  • lite pressad citron
 
Till fisken serveras gärna kokt potatis och så skulle jag föredra norrländsk mandelpotatis som kan vara lite knepigare att få rätt än vanlig potatis med så mycket godare enligt mig och det är värt det lilla extra jobbet.
 
 
 
 
 
 

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Förbered kokt potatis, grönsaker samt  romsås.
  3. Rensa och skölj fisken.
  4. Lägg fisken i en ugnsform, gärna med folie under så slipper du diska så mycket.
  5. Hacka örter och skär upp några klickar smör
  6. Gnid in insidan med salt och peppar.
  7. Fyll fisken med örter och smör
  8. Blanda ihop alla ingredienser till romsåsen och låt stå kall i kylskåpet
  9. Ugnsbaka fisken i 20-25 minuter i mitten av ugnen. Fisken är klar när du kan ta tag i en sidfena och lätt dra loss den.
  10. Ta ut fisken och låt den vila inslagen i folie några minuter.
  11. Servera fisken på fat. Ta bort skinnet vid servering. Garnera ev. med citronklyftor och hackad dill.
 
 
 
Så tillagar jag min fisk och jag hoppas det blir lika gott för dig. Lycka till!
 
 
 
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: